Dlaczego warto jeść makarony orkiszowe?
brak zdjęcia

Zdrową alternatywą dla powszechnie stosowanych makaronów pszenicznych są makarony orkiszowe, które posiadają o wiele więcej dobrych właściwości dla naszego organizmu. Orkisz jest jednym z podgatunków pszenicy, który zazwyczaj uprawiany jest w stosunkowo niewielkiej ilości, tylko i wyłącznie w gospodarstwach ekologicznych. Głównymi krajami, w których uprawiane jest wspomniane zborze to m.in. Francja, Niemcy oraz Włochy. Makarony orkiszowe, dzięki temu, że zostały wyprodukowane z ziarna, które nie było i nadal nie jest poddawane żadnym ulepszeniom ani modyfikacjom zawierają o wiele więcej białka, błonnika pokarmowego, witaminy A, D i E, miedzi, cynku, selenu, fitosteroli, kwasu krzemowego oraz kwasu linolenowego. W tym miejscu należy również dodać, że produkty wytworzone z orkiszu zawierają łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości, z którym w ostatnim czasie coraz więcej osób ma problem.